Novosti

Pojednostavljena analiza sulfita u hrani i piću

19. maj 2021.

Besplatna publikacija predstavlja dve unapređene IC metode

Pojednostavljena analiza sulfita u hrani i piću
Jonska hromatografija

Određivanje ukupnih sulfita u tečnim i čvrstim namirnicama važna je, ali i izazovna aplikacija u sektoru hrane i pića. U našoj publikaciji predstavljamo dve poboljšane metode za jednostavniju analizu sulfita tehnikom jonske hromatografije pomoću amperometrijske (metoda 1), odnosno konduktometrijske detekcije (metoda 2). Dok je metoda 2 idealna za veće koncentracije sulfita (≥ 10 mg/kg) u uzorcima hrane s malim organskim udelom, metoda 1 se ističe zbog niskih granica detekcije od 0,2 mg/kg, kao i izvanredne stabilnosti signala i ponovljivosti rezultata za gotovo sve namirnice i različitih koncentracija ukupnih sulfita.

 

Trenutne metode za analizu sulfita ili su kompleksnije za primenu i nisu pouzdane (Monier-Williamsova metoda) ili zahtevaju često čišćenje radne elektrode (elektrohemijska detekcija primenom jednosmerne struje nakon odvajanja jonskom hromatografijom). Poboljšane IC metode opisane u našoj publikaciji ističu se iz nekoliko razloga:

  • Mogućnost određivanja ukupnih sulfita i u tamnim uzorcima hrane
  • Kratka, stabilna retenciona vremena i dobri oblici pikova
  • Primjenjuje se poseban zamah potencijala (podnesena patentna prijava) koji u potpunosti obnavlja elektrode nakon samo dva minuta, čime se zaobilazi inače potrebno često čišćenje.

 

Preuzmite publikaciju

Novosti

MISA analizator hrane
Spektroskopija

MISA analizator hrane

Da li kontrola kvaliteta namirnica predstavlja izazov u Vašoj laboratoriji? Da li ste u potrazi za brzom i dovoljno...
Eco titrator
Titracije

Eco titrator

Rezultati analiza kontrole kvaliteta, direktno utiču na kvalitet samog proizvoda i plasman proivođača na...
Eco Dosimat
Titracije

Eco Dosimat

U laboratoriji se svaki  dan provede dosta vremena u rutinskom radu, kao što su pripreme standardnih rastvora,...
12

Tražite pouzdanog partnera? Kontaktirajte nas