Pojednostavljena analiza sulfita u hrani i piću
19. maj 2021.
Besplatna publikacija predstavlja dve unapređene IC metode
Jonska hromatografija
Određivanje ukupnih sulfita u tečnim i čvrstim namirnicama važna je, ali i izazovna aplikacija u sektoru hrane i pića. U našoj publikaciji predstavljamo dve poboljšane metode za jednostavniju analizu sulfita tehnikom jonske hromatografije pomoću amperometrijske (metoda 1), odnosno konduktometrijske detekcije (metoda 2). Dok je metoda 2 idealna za veće koncentracije sulfita (≥ 10 mg/kg) u uzorcima hrane s malim organskim udelom, metoda 1 se ističe zbog niskih granica detekcije od 0,2 mg/kg, kao i izvanredne stabilnosti signala i ponovljivosti rezultata za gotovo sve namirnice i različitih koncentracija ukupnih sulfita.
Trenutne metode za analizu sulfita ili su kompleksnije za primenu i nisu pouzdane (Monier-Williamsova metoda) ili zahtevaju često čišćenje radne elektrode (elektrohemijska detekcija primenom jednosmerne struje nakon odvajanja jonskom hromatografijom). Poboljšane IC metode opisane u našoj publikaciji ističu se iz nekoliko razloga:
- Mogućnost određivanja ukupnih sulfita i u tamnim uzorcima hrane
- Kratka, stabilna retenciona vremena i dobri oblici pikova
- Primjenjuje se poseban zamah potencijala (podnesena patentna prijava) koji u potpunosti obnavlja elektrode nakon samo dva minuta, čime se zaobilazi inače potrebno često čišćenje.
Preuzmite publikaciju